Kaj so piškotki:

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo v pomnilniku na disku uporabnika. Pomagajo za udobno, kvalitetno in varno delovanje omrežja ter izboljšujejo uporabniško izkušnjo. Predvsem omogočajo ponovno prepoznavanje uporabnikovega spletnega brskalnika in njegovih nastavitev na spletni strani.
V prvi vrsti jih uporabljamo z namenom izboljšanja vaše uporabniške izkušnje in omogočanja uporabe določenih funkcij. 

Vaš spletni brskalnik lahko nastavite na način, da se o uporabi piškotkov odločate od primera do primera ali pa njihovo uporabo v celoti onemogočite. Odzivnost ter funkcionalnost spletne strani se lahko s strinjanjem uporabe piškotkov poveča.

Zakonodaja o piškotkih:

Zakonodaja, ki ureja uporabo piškotkov (cookies) v Evropski Uniji (EU), ima temelje v direktivi o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. V tej direktivi je bil spremenjen člen, ki se nanaša na “piškotke in podobne tehnologije”. Spremembo direktive je prinesla dopolnjena Direktiva 136/2009.

V slovensko zakonodajo je bil prenesen kot “Zakonu o elektronskih komunikacijah”(ZEKom-1). Ta v 157. členu “Piškotki” predstavlja pravno osnovo, na podlagi katere moramo slovenski lastniki spletnih strani poskrbeti za zasebnost obiskovalcev spleta. Člen nalaga upoštevanje določil Zakona o varstvu osebnih podatkov, hkrati pa dodeljuje in nalaga inšpekcijski nadzor Uradu informacijskega pooblaščenca.

Na Uradu informacijskega pooblaščenca so izdali zbirko pogostih vprašanj glede piškotkov, ki jo najdete tukaj.