Dobre sestavine so temelj dobrega izdelka

AMIRIS (INCI: Amyris Balsamifera) Amiris je zimzeleno drevo z lepimi belimi cvetovi, ki raste na goratih pobočjih Haitija. Značilno je, da deblo vsebuje veliko smole, ki izredno lepo diši. Prava sandalovina je zelo draga, zato se precej uporablja olje cenejšega amirisa, ki mu pripisujejo podoben vonj in je tako njen nadomestek. Iz lesa se s parno destilacijo pridobiva eterično olje. To velja za dobro izbiro pri negi mastne kože z aknami ter vnete in razdražene kože.

ČAJEVA MIRTA (INCI: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil) Bolj poznana beseda za to rastlino je čajevec, oziroma po angleško »tea tree«. Listi vsebujejo do 1,8 % eteričnega olja, ki se pridobiva s parno destilacijo. Kljub temu, da je bilo eterično olje destilirano šele okrog leta 1920 ima za seboj že ogromno laboratorijskih testiranj, saj se je izkazalo, da ima izjemno protimikrobno (protibakterijsko in protiglivno) in protivnetno delovanje. Eterično olje čajeve mirte se tradicionalno uporablja za čiščenje in nego kože z aknami, bradavicami, opeklinami in ranami ter za čiščenje in nego lasišča s prhljajem. V izdelkih za nego kože ga najdemo v koncentraciji okrog 1 %.

  IZVLEČEK BRAZILSKE KREŠE (INCI: Spilanthes Acmella Flower Extract) Spilanthol, visoka raven te sestavine v rastlini, poskrbi za lajšanje bolečin. Brazilska kreša deluje razkuževalno in pospešuje celjenje ran. Aktivna učinkovina, ki omili gube je gratulin. Kuhana ima anestetični učinek, zato je uporaben pri zmanjševanju gub okoli oči in izraznih gub. Uporabljate lahko vsak dan, vsak drugi dan ali pa za posebne priložnosti. ker je zelo učinkovita, so jo začeli dajati tudi v kreme za obraz in trdijo da je to »naravni botox«.

KONOPLJINO OLJE (INCI: Cannabis Sativa Seed Oil) Konopljina semena vsebujejo 19 % olja. Oblikuje ga skoraj 80 % vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi prevladujeta linolna in α-linolenska kislina. Vsebuje tudi redko prisotno štirikrat nenasičeno stearidonsko kislino (C14:4). Olje se svetuje za nego zrele in suhe kože.

KORENČKOV MACERAT V SONČNIČNEM OLJU (INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil & Beta-Carotene) Korenina korenja je zelo bogata s karotenoidi, polisaharidi, sladkorji, steroidi, kumarini ter organskimi kislinami. Najbolj poznan je ß-karoten, ki se uporablja kot antioksidant za zaščito kože pred oksidativnim stresom in kot barvilo za obarvanje kozmetičnih izdelkov. Človeški organizem karotenoidov ni sposoben izdelati sam, zato jih moramo v telo vnesti s hrano. So med najpomembnejšimi antioksidanti, ki se kopičijo v koži. Izvlečki korenja bogati z diosgeninom, izboljšajo navlaženost in elastičnost kože, primerni so za nego suhe, zrele in utrujene kože.

KUMARIČNO OLJE (INCI: Cucumis Sativus Seed Oil) Semena vsebujejo 30-50 % olja, med njimi so najbolj zastopane: linolna (74 %), palmitinska (12 %), oleinska (7 %) in stearinska kislina (6 %). Olje ima visoko vsebnost naravnih tokoferolov (vitamina E) in fitosterolov, ki pomagajo pri ohranjanju vlage v koži in izboljšujejo elastičnost kože. Olje se hitro vpije. Izvlečki kumare imajo vlažilno delovanje, zato so primerni za nego suhe kože.

MACERAT KAMILICE V SONČNIČENEM OLJU (INCI: : Helianthus Annuus & Chamomilla Recutita & Bisabolol) Izvlečki kamilice imajo protivnetno in blažilno delovanje, ki temelji zlasti na učinkih seskviterpenskih laktonov, hamazulena in α-bisabolola, zato jih lahko uporabimo za nego razdražene in občutljive kože. Kamilico uvrščamo v družino nebinovk, ki navadno vsebujejo nenasičene seskviterpenske laktone, zato lahko pri preobčutljivih posameznikih povzroči alergijske reakcije.

MANDLJEVO OLJE (INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil) Mandljeva semena vsebujejo 50 % olja. Med maščobnimi kislinami je kar 75 % oleinske kisline ter 20 % linolne kisline. Velja za eno najbolj vsestransko uporabnih olj v kozmetiki saj je primerno za nego vseh vrst kože.

OGNJIČEV MACERAT V SONČNIČNEM OLJU (INCI: Helianthus Annuus & Calendula officinalis) Ognjič se v ljudskem zdravilstvu uporablja že stoletja, predvsem za nego občutljive in razdražene kože. Izvlečki ognjiča imajo znano protivnetno in vulnerarično (pospešijo celjenje ran) delovanje. Cvetovi so bogati s polisaharidi, karotenoidi, flavonoidi in triterpenoidi.

OLIVNO OLJE (INCI: Olea Europaea Fruit Oil) Oljčno olje je eno najstarejših znanih olj, prvi zgodovinski zapisi o oljčnem olju namreč segajo v obdobje približno 6000 let pred našim štetjem. Plodovi vsebujejo od 6 do 30 % olja. Olje oliv ima visoko koncentracijo oleinske kisline, sledita pa ji še palmitinska in stearinska kislina. Olje vsebuje tudi veliko skvalena. Odlično je za suho, razdraženo, dehidrirano, občutljivo in vneto kožo. Izvlečki oljke imajo tudi protibakterijsko in antioksidativno delovanje.

OLJE GROZDNIH PEČK  (INCI: Vitis Vinifera Seed Oil) Semena vsebujejo 10-14 % olja.  Maščobnokislinsko sestavo trigliceridov opredeljuje velik, 71 % delež linolne kisline. Olja se drži sloves lahkega emolientnega olja, ki se hitro vpije in je zlasti primerno za nego vnete in mastne kože z aknami. Za domnevne protivnetne in regenerativne lastnosti so najverjetneje odgovorni fitosteroli in linolna kislina. Dokazali so njegovo protimikrobno delovanje in ugodne učinke na celjenje ran.

PAČULI (INCI: Pogostemon Cablin Leaf Oil) Je do 1 m visoka, grmičasta trajnica, ki izvira iz tropske Azije. Listi vsebujejo od 1,5-4 % eteričnega olja. Pridobiva se s parno destilacijo. Tradicionalno se to eterično olje uporablja za nego aknaste in poškodovane kože, saj slovi kot odličen antiseptik in dobra pomoč za pospeševanje obnove kože. Še posebno je primeren za nego starejše in mastne kože.

PALMAROSA (INCI: Cymbopogon Martini Oil) Palmarosa je šopasta trava s kratkim steblom in z do 2,5 m dolgimi posameznimi listi, ki močno dišijo. Listi vsebujejo do 0,5 % eteričnega olja. Pridobiva se s parno destilacijo. Eterično olje velja za izbiro pri mastni koži z aknami. Pripisujejo mu tudi regenerativno delovanje.  Primerno je za vse vrste kože, še posebno pa je primerno za izsušeno, poškodovano kožo. Na splošno za palmaroso velja, da uravnava, osvežuje in pomirja.

PASIONKINO OLJE (INCI: Passiflora Edulis Seed Oil) Semena vsebujejo 23 % olja, ki sodi v skupino olj z največjo vsebnostjo linolne kisline v trigliceridih. Olje se je najbolj uveljavilo za nego mastne, nečiste in razdražene kože. Pasionkinemu olju so dokazali tudi antioksidativne sposobnosti.

RICINUSOVO OLJE (INCI: Ricinus Communis Seed Oil) Semena vsebujejo 45 % olja. Skoraj 90 % maščobnih kislin v trigliceridih zavzema ricinoleinska kislina. Ricinusovo olje je tako eno izmed najbolj viskoznih rastlinskih olj. Sodi med obstojnejša rastlinska olja.

ROŽNI LES (INCI: Aniba Rosaeodora Wood Oil) S parno destilacijo iz rastline (lesa) pridobijo približno 1 % eteričnega olja. Uporabljamo, ga pri negi aknaste in mastne kože, pri negi občutljive, razdražene in vnete kože ter pri negi zrele kože. Pripisujejo mu tudi antiseptične lastnosti. V in vitro raziskavah pa so mu dokazali tudi protiglivne lastnosti. Primeren je za vse vrste kože, še posebno za občutljivo in poškodovano kožo.

SIVKA (INCI: Lavandula Angustifolia Oil) Prava sivka ima od 1-3 % eteričnega olja, ki je sestavljeno iz več kot 100 različnih komponent. Ena izmed glavnih komponent je linalool, ki je po strukturi monoterpenski alkohol. Pridobiva se s parno destilacijo. Sivka s področij nad 1000 m nadmorske višine slovi kot vir najbolj kakovostnega eteričnega olja. S svojim nežnim prepoznavnim vonjem pomirja ter ustvarja zadovoljivo razpoloženje.

SKVALEN (INCI: Squalene) Skvalen se v naravi nahaja v plodu oljke (Olea europaea) približno 0,7 %, v jetrih morskih psov 95 %, v pšeničnih kalčkih ter riževih otrobih. Dandanes se za rabo v kozmetične namene raje uporablja skvalen, pridobljen iz rastlinskih olj. Skvalen je pomembna sestavina sebuma, prispeva k ohranjanju vlažnosti kože, je tudi prekurzor, iz katerega v telesu nastaja holesterol. V kozmetiki ga uporabljamo kot emolient in antioksidant v koncentracijah do 50 %.

ŠIPKOVO OLJE (INCI: Rosa Canina Fruit Oil) Oreščki vsebujejo 10 % olja. Opredeljujeta ga zlasti vsebnost linolne in α-linolenske kisline, ki skupaj zavzemata skoraj 80 %. Posebne omembe je vredna tudi trans-retinojska kislina, imenovana tudi tretinoin, ki je derivat vitamina A. To kislino v izolirani obliki uporabljajo tudi za zdravljenje hudih oblik aken in poškodb kože z UV žarki. Šipkovo olje velja za eno izmed najboljših izbir za nego vnete, aknaste in zrele kože, kože s pigmentnimi znamenji ter kože z brazgotinami.

VITAMIN E (INCI: Tocopherol) Vitamin E je glavni lipofilni antioksidant v koži in ga najdemo v vseh njenih plasteh. Molekule vitamina E so zasidrane v fosfolipidnih dvoslojih celičnih membran, kjer preprečujejo oksidacijo membranskih lipidov. Vitamin E zmanjšuje tudi poškodbe kože zaradi UV sevanja, gladi površino kože, povečuje navlaženost rožene plasti, zavira vnetja, spodbuja obnavljanje celic ter pospešuje celjenje ran.

YLANG-YLANG/ KANANGA (INCI: Cananga Odorata Flower Oil) Cvet vsebuje od 0,6-1,2 % eteričnega olja. Pridobiva se s parno destilacijo. Njegov značilni vonj simbolizira zapeljivost in ženstvenost. V izdelkih za nego kože naj bi normaliziralo izločanje sebuma. V laboratorijskih poskusih so dokazali tudi antioksidativno delovanje.