Kozmetika, Sestavine

RASTLINSKA OLJA – zakaj posegati po njih?

Preberi več

Ženske z vseh celin v svojih lepotnih ritualih že tisočletja uporabljajo rastlinska olja. Za te dragocene zaklade lepote obstaja mnogo poimenovanj in opisov, ki nakazujejo na to, da so olja pravi lepotni zavezniki. Imajo namreč visoko vsebnost esencialnih maščobnih kislin – lipidov. Lipidi so ključnega pomena za zdravje celic, saj obnavljajo celične membrane in varujejo pomembne znotrajcelične strukture.

Še vedno je dokaj močno zakoreninjeno mišljenje, da olja niso primerna za mastno kožo, kar seveda ne drži. Olja so primerna za vse tipe kož, naj bo suha ali mastna, vsaka koža potrebuje lipide. Potrebno je le malce znanja, saj vsa olja res nimajo enakih lastnosti, nekatera so bolj primerna za suho kožo, druga pa za mastno.

Rastlinska olja so odlična podpora naši koži, saj preprečujejo izgubo vlage, kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi in jo hranijo z maščobnimi kislinami. Uporabimo jih lahko samostojno kot obrazno olje, za odstranjevanje ličil, za masažo telesa ali kot oblogo za lase.

Z nanosom olja na kožo nanesemo maščobne kisline, vitamine in minerale, ki jih le – to olje vsebuje. Vsako olje ima glede na svojo sestavo različen učinek na kožo, vendar nobeno olje ni univerzalno, saj  ne pokrije spektra vseh maščobnih kislin, mineralov in vitaminov, ki jih koža potrebuje. Z uporabo vedno enakega olja, na kožo tako nanašamo vedno iste sestavine – podobno kot če bi v telo vnašali vedno ista prehrambna dopolnila. Z našimi lepotilnimi olji smo skušali zajeti čim širši spekter maščobnih kislin iz različnih rastlinskih olj, tako da so čim bolj optimalna vsako za svoj tip kože.

Npr.: V lepotilnem olju za zrelo kožo prevladujejo šipkovo olje, olje grozdnih pečk ter konopljino olje. Ta kombinacija je primerna za vse tipe kož, vsebuje skupek najosnovnejših sredstev, ki zavirajo proces staranja. Dodatna so tudi nekatera eterična olja, kot sta pačuli ter palmarosa, ki pa vzpodbujata revitalizirajo kože. Zlasti po petindvajsetem letu starosti to olje še posebej blagodejno sodeluje z vašo kožo.   

Trenutno so vam na razpolago 4 različna olja, o katerih si lahko več preberete v trgovini na naši spletni strani.

Kozmetika

NARAVNA KOZMETIKA – zakaj posegati po njej?

Preberi več

Vsak dan, posebej ženske, uporabljamo do 20 različnih kozmetičnih proizvodov, in lahko si predstavljamo, kakšne so možnosti, da se ti konzervansi kopičijo v človekovem telesu ali pa medsebojno učinkujejo. Povprečen človek na dan uporabi devet izdelkov za osebno nego in tako pride v stik s povprečno 126 kemikalijami. Vseh dolgoročnih učinkov teh kemikalij sploh še ne poznamo. Ob tem ne smemo pozabiti, da je koža dejansko organ, ki varuje vse druge organe v organizmu in kar 60% vseh snovi v kozmetičnih proizvodih se absorbira skozi kožo v telo. Zato je še kako pomembno, da vemo katere stvari so primerne za kožo, katere jo nahranijo s potrebnimi hranili ter katere jo ščitijo pred zunanjimi vplivi.

Narava je poskrbela, da lahko v naravi najdemo vse sestavine, ki jih potrebujemo za nego kože. Osnovne sestavine naravne kozmetike so olja in rastlinski vosek. Aktivne snovi, ki so bogate z vitamini in minerali, so naravnega izvora in predelane na okolju prijazne načine. Te snovi v zadostnih količinah in brez nepotrebne predelave in kemičnih dodatkov prodrejo v kožo, ki jih odlično sprejema.

Seveda samo pojem »naravno« še ne pomeni dovolj, saj v naravi najdemo tudi snovi, ki so dražilne, alergene ali pa pri posameznikih povzročajo preobčutljivost. Zato je poznavanje sestavin še kako pomembno. Doložena eterična olja imajo antioksidativne, antibakterijske, protiglivne lastnosti, ampak lahko ob preveliki koncentraciji povzročijo tudi draženje kože.. Na primer kamilica, ki jo iz tradicionalne medicine večina pozna kot sredstvo za lajšanje vnetij, blaži krče gladkih mišic ter zdravi razjede, povzročene z zdravili ali s stresom, skratka zelo blago rastlino, ki nima stranskih učinkov. Prav ta ista rastlina lahko pri preobčutljivih posameznikih povzroči alergijske reakcije, zaradi vsebnosti nenasičenih seskviterpenskih laktonov.

Zato je še kako pomembno, da poznamo lastno kožo. Na okolico se odziva izredno različno, prav tako pa tudi na snovi, ki jih nanesemo na kožo. V vsakem primeru je najbolje, da se odločimo za naravne izdelke brez sintetičnih sestavin.